IFS standard hrane
Poboljšajte svoju sposobnost dosljednog ispunjavanja očekivanja kupaca u pogledu kvalitete i sigurnosti hrane uz istovremeno smanjenje troškova upravljanja lancem opskrbe
Certificiranje vašeg sustava proizvodnje hrane prema standardu za hranu IFS pokazuje vašu predanost sigurnosti hrane, kvaliteti, zakonitosti i neprekidnom poboljšanju.
Što je IFS Food standard?
IFS Food je međunarodni standard za ocjenjivanje usklađenosti proizvoda i procesa u odnosu na sigurnost i kvalitetu hrane. Standard za hranu IFS primjenjuje se na dobavljače u svim fazama prerade hrane nakon poljoprivredne faze. IFS zadovoljava kriterije Globalne inicijative za sigurnost hrane - GFSI.
Kontrolna lista za ocjenjivanje usklađena je s GFSI zahtjevima za usporedbu, FSMA i propisima EU. Zahtjevi se odnose na sustav upravljanja kvalitetom, HACCP sustav (analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) i detaljne preduvjetne programe uključujući GMP (Dobra proizvođačka praksa), GLP (Dobra laboratorijska praksa) GHP (Dobra higijenska praksa). Također uključuje zahtjeve vezane uz razvoj pozitivne kulture sigurnosti hrane.
Trgovci na malo kao i proizvođači hrane zahtijevaju IFS certifikat za hranu od dobavljača koji su uključeni u njihov opskrbni lanac.
Prednosti stjecanja certifikata
Posjedovanje zajedničkog standarda i jedinstvenog načina procjene razine kvalitete dobavljača smanjuje potrebu za auditima druge strane. Za trgovce na malo, proizvođače i dobavljače upravljanje lancem opskrbe postaje dosljedniji i učinkovitiji. Smanjuje ukupne troškove procesa i povećava razinu sigurnosti za kupce, dobavljače i potrošače
Standard omogućuje vašoj organizaciji da:
- Pruži dokaze o predanosti i, u slučaju incidenta sa sigurnošću hrane, pravnu obranu u okviru koncepta dubinske analize
- Izgradi i upravlja sustavom upravljanja koji vam može pomoći da bolje ispunite zahtjeve kvalitete/sigurnosti hrane i zakonsku usklađenost, s posebnim osvrtom na zakonodavstvo primjenjivo u zemljama u kojima se konzumira gotov proizvod
- Osigura alat za poboljšanje učinkovitosti sigurnosti hrane i sredstva za učinkovito praćenje i mjerenje učinkovitosti sigurnosti hrane
- Olakša smanjenje otpada proizvoda, preradu proizvoda i povlačenje proizvoda
Početak rada
Kako biste dobili certifikat, prvo morate implementirati sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane u skladu sa zahtjevima standarda. DNV je akreditirano certifikacijsko tijelo treće strane i može vam pomoći na cijelom putu, počevši od odgovarajuće obuke do samoprocjene, analize nedostataka i usluga certificiranja.
Saznajte više o tome kako započeti na putu do certifikacije.