Kultura sigurnosti i kvalitete hrane
Poboljšajte sigurnost i kvalitetu svojih proizvoda i usluga te dosljedno ispunite očekivanja kupaca
Razvoj i poboljšanje kulture kvalitete i sigurnosti podupire vašu predanost dosljednosti, neprekidnom poboljšanju i zadovoljstvu kupaca. To su opipljive poslovne prednosti koje igraju važnu ulogu u izgradnji otpornosti i održivog poslovanja.
Što je kultura sigurnosti hrane?
Kultura sigurnosti hrane može se definirati kao stavovi, vrijednosti i uvjerenja o sigurnosti hrane koje dijeli grupa ljudi. To je proizvod stavova, uvjerenja i ponašanja zaposlenika koji određuju predanost i robusnost upravljanja sigurnošću hrane u organizaciji. Zapravo, kultura sigurnosti hrane u organizaciji odražava "kako ovdje proizvodimo sigurnu hranu".
Proučavajući incidente povezane s hranom, primjećuje se da je većina uzrokovana neuspjehom GMP-a (Dobra proizvođačka praksa) i rijetko uzrokovana neuspjesima sustava sigurnosti hrane. Pokazuje važnost razumijevanja ponašanja ljudi i koji su prethodnici koji utječu na njihove postupke i stavove.
Kultura sigurnosti hrane nije samo tehničko pitanje. To je također implementacija standarda sustava sigurnosti hrane. Uključuje predanost menadžmenta koja se pokazuje kroz viziju organizacije, vrijednosti, ljude, dosljednost, odgovornost i prilagodljivost. Također se odnosi na svijest o opasnostima i riziku te usvojene prakse jačanja učenja i ponašanja.
Prednosti razvoja kulture sigurnosti hrane
Budući da potrošači postaju sve zabrinutiji za sigurnost i kvalitetu hrane, dugoročni uspjeh organizacije ovisi o ispunjavanju tih očekivanja i usklađenosti sa sve strožim zakonskim zahtjevima.
Uz sve složeniji i fragmentiraniji sustav dostave hrane, tvrtke moraju ići dalje od pisanih pravila, regulatornog nadzora i prakse sigurne hrane. Sigurnost hrane mora postati živi dio kulture tvrtke da bi uistinu bila održiva.
Uspjeh zahtijeva da se vođe i menadžeri u cijeloj organizaciji, od izvršnog direktora do nadzornika farme, polja i tvornice, moraju uključiti. Za unapređenje kulture sigurnosti hrane neophodna je redovita komunikacija, obrazovanje, mjerenje, timski rad i odgovornost osoblja.
Svaka praksa namijenjena očuvanju sigurnosti opskrbe hranom u svijetu trebala bi biti uobičajena i sustavna. Takve se kvalitete mogu prirodno poticati unutar podržavajućeg i pozitivnog kulturnog okruženja. Uključivanje zaposlenika za usvajanje novih vještina, poput prilagodljivosti i svjesnosti o opasnostima, može pretvoriti praksu sigurne hrane iz teoretskih razgovora u žive akctivnosti.
Štoviše, uspješna certifikacija prema svim priznatim standardima sigurnosti hrane zahtijeva plan kulture sigurnosti hrane.
Početak rada
Kombinirajući bihevioralno, tehničku i industrijsku stručnost, DNV može pružiti pregled kulture sigurnosti hrane na visokoj razini, podržavajući razumijevanje trenutne razine zrelosti i definirajući radnje izvan upravljanja sustavom i ljudima.
DNV je akreditirano certifikacijsko tijelo treće strane i može vam pomoći na cijelom putu razvoja kulture sigurnosti hrane, počevši od odgovarajuće obuke do samoprocjene, analize nedostataka i na kraju pomoći u napredovanju do usluga certificiranja.
Saznajte više o tome kako započeti na putu do certifikacije.