Prehrambeni proizvod bez nikla
Tehnička specifikacija odnosi se na lanac opskrbe povrćem i služi kao jamstvo odsutnosti nikla u poljoprivredno-prehrambenom proizvodu, shvaćenog kao onog koji se analitički ne može detektirati.
Tehnička specifikacija za prehrambene proizvode bez nikla definira karakteristike i zahtjeve za certifikaciju jednostavnih i prerađenih biljnih proizvoda koje karakterizira odsustvo nikla (količina ispod granice utvrđene analitičkom metodom) u gotovom proizvodu kroz kontrolu tijekom cijelog poljoprivredno-prehrambenog lanca.
Za provedbu ove specifikacije uzeto je u obzir mišljenje EFSA i ono što oni smatraju sigurnosnom razinom, poznato kao tolerantan dnevni unos od 2,8 mikrograma po kilogramu tjelesne težine.
Kako se odvija proces certifikacije?
Tijekom provjere, stručnjaci DNV-a provest će savjesnu kontrolu, također analitičkim ispitivanjima, kako bi provjerili je li količina nikla, prisutna u matrici, ispod 0,01 mg/kg.
Stoga je od temeljne važnosti sposobnost organizacije da izbjegne kontaminaciju i uspostavi segragaciju, ako je potrebno, izvrsnim upravljanjem procesima i dobrim praksama obrade (unakrsna kontaminacija).